Ulkosuomalaisen passinhakustrategia

Jos kesäloma tai reissu Suomeen muuten vaan antaa tilaa, niin ulkosuomalaisen kannattaa ehdottomasti harkita passinhakua Suomessa. Suomen passihan on voimassa nykyään vain viisi vuotta ja jos maahantuloviranomaiset vaativat, että passi on voimassa vähintään kuusi kuukautta matkan jälkeen, passia saa käytännössä hakea joka neljäs vuosi.

Uuden passilain mukaan, passia pitää hakea henkilökohtaisesti. Tämä koskee myös lapsia, joilla nykyään pitää olla oma passi. Tämä tarkoittaa ulkosuomalaisille perheille pahimmassa tapauksessa aikamoista reissaamista. Suomessa ulkosuomalainenkin voi hakea passia  paikallispoliisin lupapalvelupisteessä millä tahansa paikkakunnalla.

Jos unohdetaan reissaaminen, passin hinta on myös hyvä syy hakea passi Suomesta. Ulkomailla hankittu tavallinen passi maksaa noin  120 €. Suomesta hankittu tavallinen passi maksaa 52 €. Poliisilla on myös käytössä ajanvarausjärjestelmä, jolla pääsee jonottamatta hoitamaan passinhakua. Varsinkin näin kesällä jonot voivat olla pitkät. Joissakin poliisipiireissä ajanvaraus on jopa pakollista.

Passinhakulomake tulostetaan nykyään suoraan väestötietojärjestelmästä. Jos sinulla on vanhoja tietoja Suomen väestötietojärjestelmässä, passinhaku ei onnistu, vaan pitää ensin päivittää tiedot ja sen jälkeen tehdä haku uudestaan.

Uutta on, että Suomessa valmis passi toimitetaan pääsääntöisesti suljetussa kirjekuoressa lähiseudun R-kioskille. Jos haluat, että passisi toimitetaan ulkomaille, voidaan passi tilata ilman lisäkustannuksia toimituspaikaksi määriteltyyn edustustoon. Kyseisen edustuston kanssa voi erikseen sopia että  edustusto lähettämään passin edelleen kotiosoitteeseesi. Paikallisen postilaitoksen luotettavuudesta riippuen passi lähetetään joko kirjattuna kirjeenä tai kaupallisella kuriirilla. Koska käytännöt tältä osin ulkomailla vaihtelevat, on ensisijaisen tärkeää olla yhteydessä ao. maassa olevaan Suomen edustustoon.

Lue lisää:

Poliisin passinhakuohjeet

Ulkoasiainministeriön passisivu

Mainokset
Kategoria(t): Ulkosuomalaisfaktaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Ulkosuomalaisen passinhakustrategia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s