Viikonloppuretki Utopiaan

Sointulan vanha osuuskauppa. Kuva: www.sointula.ca

Sointulan vanha osuuskauppa. Kuva: http://www.sointula.ca

1900-luvun alussa suomalaiset siirtolaiset perustivat ihanneyhteiskunta Sointulan  karismaattisen johtajansa Matti Kurikan johdolla Kanadan länsirannikolle, Malcolm Islandille, British Columbian osavaltioon. Vaikka ihanneyhteiskunta kaatui omaan mahdottomuuteensa vain muutaman vuoden jälkeen, saarella asuu edelleen suomalaisten siirtolaisten jälkeläisiä. Sointulassa vaalitaan tarkasti suomalaisia perinteitä ja muistetaan paikkakunnan vanhaa utopistista kokeilua sadan vuoden takaa mm. paikallisen museon voimalla.

Viikonloppuna 20.-21.9. 2013 järjestettiin Sointulassa seminaari Culture Shock. Utopian Dreams, Hard Realities. Ulkosuomalaisparlamentin Kanadan puhemies, Veli Niinimaa, oli paikalla ja lähetti kuvia ja pienen raportin viikonlopun tapahtumista. 

Tellervo Lahti esitteli Peräseinäjoen Siirtolaisuusmuseon toimintaa.

Peräseinäjoella toimiva Siirtolaisuusmuseo esitteli toimintaansa.

Seminaarin aiheena oli utopiayhteiskuntien historia ja luonne Uudella mantereella. Asiantuntijoiden esitelmissä kerrottiin Sointulan lisäksi muista paikallisista ihanneyhteiskunnista ja niiden historiasta sekä yleisesti utopiayhdyskuntien piirteitä ja ominaisuuksia. Puhujiksi oli myös saatu ihanneyhteiskunnissa asunneita ja kasvaneita kertomaan kokemuksistaan. Esitelmien ohella esitettiin myös Sointulan perinteistä elämänmenoa, jossa kalastuksella on edelleen suuri rooli.

Kalastusperinne elää vielä Sointulassa.

Kalastusperinne elää vielä Sointulassa.

Sointulassa ollaan edelleen ylpeitä paikkakunnan kiehtovasta historiasta ja perinteistä. 1960-luvulla Sointulaan muutti myös uusia ”vapaa-ajattelijoita”, joten utopiayhteiskunnan perinne eli vahvana pitkään. Tämä näkyi myös seminaarin järjestelyissä.  Puolet Sointulan asukkaista osallistui tapahtumaan joko vapaaehtoistyöntekijöinä tai majoittamalla yli 100-päistä vierailijajoukkoa omiin koteihinsa. Noin 40 % vieraista oli suomalaistaustaisia, loput ”kielisiä”, eli muita kanadalaisia. Ilahduttavaa oli se, että huomattava osa sekä vieraista että vapaaehtoisista oli nuoria.

SANYO DIGITAL CAMERATapahtuman yhtenä vetonaulana oli Suomesta asti tullut Masalan Nuorisoteatteri Kirkkonummelta. Heidän Sointula-näytelmänsä kertoo tietysti Matti Kurikasta ja Sointulasta ja se esitettiin aiemmin kesäkuussa Suomessa. Kanadan mediassakin suuren huomion saanut näytelmä esitettiin Sointulassa lauantai-iltana. Jo perjantaina teatteriryhmän nelihenkinen bändi viihdytti vieraita paikallisessa pubissa pikkutunneille asti vanhoilla, tutuilla suomalaissävelmillä.

SANYO DIGITAL CAMERA

Näytelijäryhmä esitti paljon suomalaisia lauluja ja musiikkia sekä teatteriesityksessä että erillisessä konsertissa.

Teatteriesitys oli menestys. Näytelmä oli historiallisesta aiheestaan huolimatta moderni  ja hyvin kirjoitettu ja se sisälsi myös huumoria. Erityinen kiitos menee teatterin ammattitaitoisille ja energisille näyttelijöille. Kolmetuntisesta esityksestä ei puuttunut vauhtia ja ei-suomea puhuvat pystyivät seuraamaan näytelmää englanninkielisen yhteenvedon avulla.

Lue lisää:

Masalan Nuorisoteatteri

Sointulan kotisivu
Sivulla on paljon tietoa sekä seminaarista että Sointulasta ja sen historiasta

CTV Newsin juttu Sointulasta

Ylen dokumentti Sointulasta vuodelta 1976

Mainokset
Kategoria(t): Ajankohtaista, Kanadanulkosuomalaiset, ulkosuomalaiskulttuuri, Ulkosuomalaistapahtumat Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Viikonloppuretki Utopiaan

  1. Paluuviite: Masalan Nuorisoteatteri » Blog Archiv » Sointula esitettiin Sointulassa

    • Tina Nordqvist sanoo:

      Onnea myös meidän puolestamme, koko teatterin väki! Oli varmasti hieno ja mieleenpainuva reissu. Ja Sointulalaisille myös ainutlaatuinen elämys saada kaukovieraita tapahtumaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s