Muuttoauton tuonti Suomeen

Kun muuttokuorma lähtee kohti Suomea, suurin muutettava tavara on usein auto. Auton tuomisessa on erikoissäädöksiä ja kiemuroita joten asia luonnollisestiauto-97525_640

puhuttaa paluumuuttajia.  Tässä jutussa kerromme lyhyesti siitä, miten auto muuttaa mukana Suomeen.

Suomessa autokaupoista joutuu maksamaan veroa. Vero on suhteellisen korkea verrattuna monen muun maan autoveroon. Ulkomailta Suomeen tuodusta muuttoautosta peritään myös autovero. Tässä yhteydessä puhutaan juuri muuttoautosta, ei muuten ulkomailta tuodusta autosta ja sen säännöksistä.

Muuttoautona tuotu auto verotetaan Suomessa muuttotavarana, jonka verotuksesta voi saada alennuksen. Veroalennus on korkeintaan 13 450 euroa. Kun muuttoautosta perittävä vero on suurempi kuin alennus, joutuu ylimenevästä osasta maksamaan veroa.

Ennen vuotta 2003 perittiin tästä verosta vielä lisäksi ns. ei-arvonlisäveroa eli elviä. Autoverolakiin tehtiin keväällä 2003 muutoksia. Taustalla oli EY:n tuomioistuimen tekemä ratkaisu yksityishenkilön maahan tuodun auton verotuskiistassa (niin kutsuttu ”Siilin tapaus”). Tuomioistuimen päätöksen  mukaan maahan tuodusta tuotteesta maksettava vero ei voi olla suurempi  kuin samanlaisesta kotimaisesta tuotteesta maksettava vero. Näin ollen Elvin maksatus todettiin EU-direktiivin vastaiseksi ja siitä luovuttiin.  Suomi on maksanut takaisin virheellisesti perimiään elvejä.

Kun muuttoauto tuodaan toisesta EU-maasta Suomeen, tehdään tullille autoveroilmoitus. EU:n ulkopuolelta tuodusta muuttoautosta tulli tekee lisäksi erillisen tullauspäätöksen vaikka tullia ei perittäisikään.

Tässä lista niistä asioista, jotka muuttajan on hyvä tietää ennen auton tuontia:

Muuttoauto on auto, jonka muuttaja tuo omaan käyttöönsä muuton yhteydessä
(aikaisintaan 3kk ennen varsinaista muuttoa tai viimeistään 6 kk kuluttua muutosta).

Muuttoauton tuojan on pitänyt asua ulkomailla  vähintään 1 v ja auto on ollut muuttajalla käytössä vähintään ½ vuotta ennen Suomeen tuontia.

– Muuttaja on oleskellut Suomessa muuttoa edeltävän vuoden aikana korkeintaan 72 vuorokautta.

– Jos muuttaja on tuonut aiemmin muuttoauton Suomeen, siihen liittyvät karenssiajat ovat umpeutuneet.

Muuttoautoa koskevat erityissäännöt eivät lopu siihen, kun auto on saatu Suomeen, rekisteröity ja mahdolliset verot on maksettu. Muuttoautoa pitää käyttää vähintään 3 vuotta ennen kuin sen voi myydä eteenpäin (ns. karenssiaika). Näistä kolmesta vuodesta autoa pitää käyttää Suomessa vähintään vuoden ajan.  Muuttoautoa ei voi karenssiaikana ajaa kukaan muu kuin muuttaja itse taikka hänen avio-, avo- tai rekisteröidyssä parisuhteessa oleva puoliso taikka naimattomat kotona asuvat lapset. Muut henkilöt voivat ajaa kyseistä autoa vain, jos muuttaja on itse kyydissä mukana.

Kannattaa tutustua Tullin kotisivulla oleviin ohjeisiin tarkasti. Sieltä löytyy tietoa mm. seuraavista aiheista:
autoverotus
autojen verotusarvoja
– muuttoajoneuvot
– muuttotavaroiden ja muuttoajoneuvojen tuonti Suomeen
-ohjeita muuttoauton tuoneelle henkilölle

kesakaaramainos

Suomi-Seuran neuvontapalvelu neuvoo myös paluumuuttajia erilaisissa Suomeen muuttoon liittyvissä kysymyksissä.
info@suomi-seura.fi
+358-9-684 121 0

Advertisement

Tietoja Hanne Selin

Suomi-Seuran neuvontapäällikkö. Töissä Suomi-Seurassa vuodesta 1999 lähtien. Ulkosuomalaisena sitä ennen Ranskassa ja Arabiemiraateissa.
Kategoria(t): Paluumuutto Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s