Iloa ja kirppistelyä

Suomalaisille kierrätys on sydämenasia. Roskat lajitellaan, pullot palautetaan ja ylimääräistä ruokaa laitetaan biojätteeseen. Mutta mitä silloin tapahtuu, jos ylimääräiseksi jäänyt tavara on vielä ehjä ja käyttökelpoinen? Ratkaisu on selvä: se viedään kirpputorille.

fida2

Fida lähetystori Hakaniemi

Tavaraa kyllä riittää, kirpputoreja löytyy melkein jokaisesta kadunkulmasta. Niitä on erityyppisiä: vakituisia kirpputoreja, joilla on oma liiketilansa tai sitten viikonloppuisin järjestetyt kirpputorit. Joillekin kirpputoreille tavaraa lahjoitetaan, ja myynnistä tullut voitto käytetään hyväntekeväisyyteen. Tällaisia kirpputoreja ovat esimerkiksi Fida Lähetystorit tai UFF:in myymälät, mutta melkein kaikilla hyväntekeväisyysjärjestöillä on oma kirpputorinsa.

fida4

Fida lähetystori Hakaniemi

Näiden lisäksi on itsepalvelukirpputorejakin, joista yksityishenkilö varaa itselleen maksullisen myyntipaikan (useimmiten pöydän tai vaaterekin). Myyjä ei siis ole henkilökohtaisesti itse myymässä, vaan saa rahat itsepalvelukirpputorin kautta.

fida3

Nämä maatuskat ovat hienoimpia löytöjä

Näiden tavallisten kirpputorien rinnalle on tullut myös nettikirpputorit. Vaikka tunnetuin nettikirppari, Huuto.net on jo 15 vuotta vanha, Facebookissa perustetaan jatkuvasti uusia osto-myynti ryhmiä. Nämä ryhmät ovat yleensä eri asuinalueiden omia kierrätysryhmiä, esimerkiksi Arabianranta kierrättää ja sen malliin perustettu Kallio kierrättää ryhmä. Näiden ryhmien kautta voi saada esim. pölynimurin ilmaiseksi, tai kauan haaveilemansa harvinaisen muumimukin, toisin ei tietenkään ilmaiseksi. Kauppoja voi tehdä kätevästi kotisohvalta tai vaikkapa metrossa matkustaessa. Näiden ryhmien suosio kasvaa hurjaa vauhtia, niillä on yhteensä jo noin 15 000 jäsentä.

Kesän katukirpputorit ovat taas ihan oma juttunsa. Auringonpaisteessa on kiva istuskella rannalla tai terassilla – mutta miksei voisi saman tien myydä tavaraa ja jutella vähän muiden kanssa? On hienoa, kun katukirppareista muodostuu kaupunginosan oma katufestivaali: koko alue on ihmisiä täynnä, asukkaat avaavat tilapäisiä kioskeja ja konditorioita joka kulmaan, ja samalla tehdään ekologisia ja edullisia löytöjä. Tällaisissa tapahtumissa yleinen tunnelma ja itse ostohetkikin on hyvin henkilökohtainen: myyjä ja ostaja kohtaavat, juttelevat, ja jakavat mukavan hetken. Näin ostoskin tuntuu arvokkaammalta, kun se on ostettu suoraan edelliseltä omistajalta.

kirppis4

Kuva Aamukahvilla-blogista

kirppis3

Kuva: Aamukahvilla

Kirpputorilöytöjen arvo on suuri niiden henkilökohtaisuuden takia. On jännittävää, ettei koskaan voi tietää, mitä aarteita kirpparireissulta löytyy. Aina voi miettiä esineiden ja vaatteiden alkuperää ja tarinaa. Koska kirpputoreilla jopa pehmolelunkin tausta on tärkeä.  

 

 

Tietoja Eszter Tóth

22-vuotias suomen kielen opiskelija Unkarista. Tämän kesän harjoittelija.
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s