Eläkeläiskortti myös englanniksi

Moni suomalainen lähtee eläkepäiviksi ulkomaille, joko nauttimaan lämmöstä ja toisesta kulttuurista tai sukulaisten perään. Lisäksi maailmalla on useita ulkosuomalaisia eläkeläisiä, jotka ovat jo pitkään asuneet ja työskennelleet ulkomailla. Eläkeläisille myönnetään erilaisia etuuksia, joita Suomessa saa vilauttamalla työeläkekorttia, kansaneläkkeen saajan korttia tai henkilöllisyystodistusta – jos vain ikä riittää. Entä sitten ulkomailla asuvat suomalaiset eläkeläiset? Suomenkielinen eläkeläiskortti ei ulkomailla välttämättä paljoa hyödytä. On siis hyvä muistaa, että suomalaisen eläkeläiskortin saa myös englanninkielisenä!

Eläkeläiset, lähde ilmainen kuvasivusto pixabay.com

Kuva: pixabay.com

Mikä on eläkeläiskortti? Eläkeläiskortti on todiste siitä, että henkilö on eläkeläinen ja voi saada useita eläkeläisille kuuluvia etuuksia. Näitä on muun muassa alennukset junassa ja bussissa, sekä monien yritysten omakohtaiset alennukset. Yksinkertaisesti, jos olet yli 65-vuotias, saat eläkeläisalennuksia näyttämällä henkilöllisyystodistuksen. Jos taas olet alle 65-vuotias, voit saada eläkeläisalennukset näyttämällä henkilötodistuksen lisäksi joko työeläkekortin tai kansaneläkkeensaajan kortin. Lisäksi kuvalliset Kela-kortit oikeuttavat myös alennuksien saamiseen. Kuka voi saada eläkeläiskortin? Esitellään kahden mainitun eläkeläiskortin eroavuudet.

  1. Työeläkekortin voi saada henkilö, joka on vanhuus-, työttömyys-, työkyvyttömyys- tai varhennetulla vanhuuseläkkeellä. Sitä ei voi saada henkilö, joka on osa-aika- tai osatyökyvyttömyyseläkkeellä, eikä kuntoutustuella oleva. Työeläkekortin myöntää yksityinen työeläkevakuuttaja. Se postitetaan erikseen eläkepäätöksen antamisen jälkeen.
  2. Kansaneläkkeensaajan kortin myöntää taas Kela. Kortti myönnetään alle 65-vuotiaalle henkilölle, jolle on myönnetty eläke. Lisäksi kortin voi saada henkilö, joka ei saa työeläkettä Suomesta vaan vajaata kansaneläkettä.

Miten eläkeläiskortin voi hankkia englanninkielisenä? Voit saada eläkeläiskortin englanninkielisenä, jolloin se käy myös Suomen ulkopuolella. Vuoden 2008 jälkeen myönnetyissä työeläkekorteissa lukee suomen ja ruotsin lisäksi myös englanniksi teksti This card entitles to discounts for pensioners. Kaikki Suomen työeläkkeensaajat voivat saada uuden tai päivitetyn kortin työeläkevakuuttajansa kautta. Mikäli saat Suomesta eläkettä, mutta sinulla ei ole työeläkekorttia, voit ottaa yhteyttä asuinmaasi Suomen lähetystöön. Muuta mielenkiintoista tietoa Monet eläkeläiset ovat myös palanneet eläkepäiviksi synnyinmaahan. Suomeen on yksinkertaista hakea eläkettä ulkomailta, sillä Eläketurvakeskus toimittaa eläkehakemuksen ulkomaille, kun kyse on EU- ja ETA-maista, Sveitsistä ja maista, joiden kanssa Suomella on kahdenvälinen sosiaaliturvasopimus. Yleensä valtiot antavat eläkettä tehdystä työstä, mutta esimerkiksi Pohjoismaat, Alankomaat, Australia ja Kanada myöntävät eläkettä pelkästään asumisen perusteella. Eläkkeet ja niiden lainsäädäntö vaihtelevat aina maankohtaisesti, joten kannattaa selvittää eläkkeenmyöntäminen aina hyvin. Apua selvittämiseen saa esimerkiksi Kelasta, työeläkelaitokselta ja työeläkelaitokselta. Jos olet asunut sekä Suomessa että ulkomailla eripituisia aikoja, on hyvä muistaa myös Suomen asumisaikaan perustuva kansaneläkejärjestelmä. Esimerkkinä tästä, jos olet asunut Suomessa 40 vuotta, olet oikeutettu saamaan täyttä kansaneläkettä. Kansaneläkkeen määrä suhteutetaan Suomessa asuttujen vuosien määrään, jos vuosia on vähemmän. Lisätietoa ja linkkejä Kelan kansainvälisten asioiden keskus palvelee ulkomailla asuvia suomalaisia myös eläkeasioissa. Lisäksi Suomen lähetystöt ovat suomalaisten käytettävissä kuten myös työeläkevakuutusyhtiöt ja yleiset työeläketiedottajat, kuten nettisivut. Myöskin Suomi-Seuralla on oma senioriasioiden asiantuntija, joka auttaa mielellään jäseniä! Linkkejä eläkeläiskortista: Kansaneläkkeensaajan kortti: http://www.kela.fi/kansanelakkeensaajan-kortti Työeläkekortti: http://www.tela.fi/tyoelakekortti/ Yleisiä eläkeläisten alennuksia: http://www.kela.fi/elakkeella-olevalle-tarkeaa_elakelaiselle-alennuksia Yleistä tietoa eläkeläisille: http://www.suomi.fi/suomifi/suomi/palveluoppaat/ikaantyvan_palveluopas/index.html Ulkomaan eläkkeen hakeminen: https://www.tyoelake.fi/fi/elakkeenhakeminen/ulkomaanelakkeenhakeminen/Sivut/default.aspx Ulkosuomalaisparlamentin vuoden 2012 päätöslauselmia, josta myös tämä blogiteksti lähti liikkelle: http://www.usp.fi/toiminta/index2.php?sivu=904&PHPSESSID=ed6050ecaf5521a8f30a8f0f0ef1a48e Vinkki! Oletko suunnittelemassa eläkepäivien viettämistä ulkomailla? Suomi-Seura järjestää aika ajoin Eläkepäiviksi ulkomaille –infopäivän, jossa jäsenten on mahdollista saada henkilökohtaista neuvontaa ja tutustua eri oppaisiin ja materiaaleihin. Seuraava infopäivä järjestetään 25. syyskuuta 2015. Lisätietoja: http://www.suomi-seura.fi/news/24/28/Elaekepaeiviksi-ulkomaille-infopaeivae-25-9-2015

Tietoja Usp Sanelma Mäkelä

Olen matkailualan opiskelija Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta ja harjoittelussa ulkosuomalaisparlamentissa kevään 2015. Ulkosuomalaisena olen ollut Australiassa, Thaimaassa ja Irlannissa. Seuraavaksi suuntaan Etelä-Koreaan puoleksi vuodeksi.
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.