Suomen kielen ylläpitämistä hauskasti ja aktiivisesti

Ulkosuomalaisia asuu maailmalla paljon. Pelkästään Ruotsissa 1.-3. sukupolven ulkosuomalaisia löytyy 711 000, kun taas kolmannen ja useamman polven ulkosuomalaisia asuu ympäri maailman yli 1,6 miljoonaa. Osalla on takanaan jonkin verran elämää Suomessa, kun taas osalle Suomi on ennemminkin tärkeä osa omia juuria ja lähtökohtia, sekä kenties rakas lomakohde sukulaisten vierailuun. Kaikki heistä kokevat olevansa myös identiteetiltään suomalaisia, johon vaikuttaa muun muassa kielen osaaminen ja kulttuurintuntemus.

Kuitenkin valitettavan usein saattaa olla, että suomen kieltä ja kulttuuria voi olla vaikea ylläpitää toisessa kulttuurissa, etenkin lasten ja lastenlasten parissa. Miten ylläpitää ja elvyttää näitä arvokkaita taitoja? No, esimerkiksi jonkinlaisen yhteisen toiminnan avulla.

suomeksi

Haluamme kertoa teille toimivasta, aktiivisesta ja onnistuneesta projektista, jossa suomen kielen käyttöä pyritään aktivoimaan ja elävöittämään – etenkin toisille ja kolmansille sukupolville. Tätä projektia koskeva päätöslauselma hyväksyttiin edellisessä ulkosuomalaisparlamentin täysistunnossa vuonna 2012.

Ruotsissa toimii Suomeksi! –projekti, joka järjestää valtakunnallista, alueellista ja paikallista toimintaa suomen kielen ylläpitämiseksi. Erityinen kohderyhmä on lapsiperheet. Pyrkimyksenä on saada vanhemmat ymmärtämään, kuinka tärkeää aktiivinen kaksikielisyys on lasten kehitykselle.

Tässä on apuna myös Suomeksi! –projektin alla toimiva Mukulat –toiminta, joka järjestää teatteria, satuja, leirejä, kerhoja, koulutusta sun muuta lapsille.

Suomeksi! –projekti toimii Ruotsinsuomalaisten keskusliiton alla. RSKL on iso, 12 000–jäseninen järjestö Ruotsissa. Kuitenkin projektin toiminta kohdistuu kaikille asioista kiinnostuneille, ei siis pelkästään jäsenille.

Projekti sai alkunsa vuonna 2010, jolloin suomen kielen hallintoalue laajeni Ruotsissa. Nykyäänhän Ruotsin kielilaki määrää julkisia tahoja suojelemaan ja edistämään suomen kielen asemaa Ruotsissa. Lisäksi suomenkielisillä vanhuksilla Ruotsissa on oikeus suomenkieliseen vanhustenhoitoon. Myös lasten ja nuorten oikeutta kieleen tulee myös tukea. Suomeksi! –projektille oli siis todellinen tarve ja toiminta lähti liikkeelle selvästi oikeaan aikaan. Tällä hetkellä toiminta laajenee jatkuvasti ja sitä järjestetään usein Suomi-koulujen puitteissa.

mukulat

Aktiivisimmillaan Suomeksi! –projekti näkyy Mukulat –toiminnassa. Etenkin nuorten ja lasten osallistumisaktiivisuus on kasvanut paljon. Tällä hetkellä Tenavat –lastenkerhoja on ympäri Ruotsia 25-30 kappaletta ja kaksikieliset lastenfestarit, Mukulatfest, ovat levinneet jokavuotiseksi tapahtumaksi ympäri maata.

Projektin myötä myös yhteistyö muiden ruotsinsuomalaisyhteisöjen ja kuntien kanssa on tehostunut. Erityisen mukavaa on myös se, miten vastaavanlainen toiminta tuo perheitä – ja sukupolvia – yhteen. Suomalaiset isovanhemmat ja kolmannen polven ulkosuomalaiset lapset voivat yhdessä osallistua toimintaan ja saada arvokasta aikaa yhdessä myös näin.

Suomeksi! –hankkeen toiminnasta heijastuu aktiivisuus, joka on positiivinen piriste suomen kielen ja kulttuurinperinnön tulevaisuutta silmällä pitäen. Tästä voivat saada inspiraatiota myös muut ulkosuomalaisjärjestöt kuin myös suomen kielestä kiinnostuneet ulkosuomalaiset ympäri maailmaa!

Lisätietoja:

Hyvää vappua kaikille ympäri maailmaa!

Tietoja Usp Sanelma Mäkelä

Olen matkailualan opiskelija Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta ja harjoittelussa ulkosuomalaisparlamentissa kevään 2015. Ulkosuomalaisena olen ollut Australiassa, Thaimaassa ja Irlannissa. Seuraavaksi suuntaan Etelä-Koreaan puoleksi vuodeksi.
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.